Kasa İşlemleri ve Raporlama

Kasa işlemleri İşletmelerin nakit akışlarını takip etmek için kullanılır. 
Kasa işlemlerine ekranını açmak için Muhasebe Yönetimi menüsünden Kasa İşlemleri butonuna tıklamanız gerekir.
 
 
Butona tıkladığınızda aşağıdaki ekran açılacaktır.
 
Yeni Kasa Oluşturma
Yeni Kasa oluşturmak için;
İlk önce Cariler Menüsünden Yeni Cari Ekleme Butonu İle KASA carisi açmalısınız.
Yeni kasa oluşturmadan giriş ve çıkış işlemini yapamazsınız!
Ekranda Kasa Ünvanını ve hangi tarihe Kasa açmak istediğinizi seçip Yeni Kasa butonuna basmalısınız. Açtığınız Kasa ekranın sol tarafında bulunan alana eklenecektir.
 
 
Kasa Giriş İşlemi
Kasaya Giriş yapmak için ekranın sol alt kısmında bulunan Kasa Giriş butonuna basın. Ekranda yeni bir pencere açılacaktır. Eğer açık kasanız yoksa kasaya giriş işlemi ekleyemezsiniz.
 
 
Kasa Giriş ekranında nakit girişi yapmak için önce nakitin hangi firmadan geldiğini seçmeliyiz. Bunun için Cariler alanından mouse ile carinin üzerine gelip çift tıkla seçimi yapıyoruz. Seçmiş olduğumuz cari kaydı Kasa Açıklama alanına gelecektir. Açıklama alanına kayıt ile ilgili bilgiyi girmeye devam edebilirsiniz. Ekranın üst kısmına Miktar ve BrFiyat alanlarını doldurup Birim değerini seçerek Fiş Açıklaması Oluştur butonuna basarsanız bilgiler otomatik olarak Kasa Açıklama alanına gelecektir. Eğer kullanmak istediğiniz Birim tabloda tanımlı değilse Tanım kısmına kullanacağınız birimi yazıp Kaydet tuşuna bastığınız da birim tabloya eklenecektir, eğer kaydı yanlış yaptıysanız düzenleyebilir veya silebilirsiniz. Bunun için yanlış olan kaydı seçip Mouse’un sağ tuşuna tıkladığınızda Düzenle ve Sil seçeneği görünecektir. Sil i seçerek kaydı tamamen silebilirsiniz. Düzenle seçildiğinde tablodaki değer tanım alanına gelecektir. Kayıt değerini düzeltip Düzenle butonuna bastığınızda işlem tamamlanmış olacaktır.  Dövizli Alacak kısmına nakit tutarını yazın döviz kısmından Para Tipini seçin ve ardından Kaydet butonuna basın.
 
Kasa girişi yapılan nakitin döviz cinsi ile Cari hesaba işlemek istediğiniz para tipi farklı ise Cari satırındaki Döviz alanından istediğiniz Para Tipi ni seçin. Sistem otomatik olarak pariteden nakit değerini hesaplayacak ve cari kısmında seçtiğiniz Para Tipi değeri üzerinden Cari hesaba işleyecektir.
 
Kasa Fişini yazdırmak için kaydı seçip mause'un sağ tuşuna basın. Açılan menüden Fiş İşlemleri; Fiş Yaz seçeneğini tıklayın. Açılan kayıttan Printer seçeneğini tıklayarak kaydınızı yazdırabilirsiniz.
Kaydı silmek için  kaydı seçip mause'un sağ tuşuna basın. Açılan menü den Sil seçeneğini seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
 
Kasa Çıkış İşlemi
Kasaya Çıkışı yapmak için ekranın sağ alt kısmında bulunan Kasa Çıkış butonuna basın. Ekranda yeni bir pencere açılacaktır. Eğer açık kasanız yoksa kasadan çıkış işlemi ekleyemezsiniz.
 
 
Kasa Çıkış ekranında nakit çıkışı yapmak için önce nakitin kime ödeneceğini seçmeliyiz. Bunun için Cariler alanından mouse ile carinin üzerine gelip çift tıkla seçimi yapıyoruz. Seçmiş olduğumuz cari kaydı Kasa Açıklama alanına gelecektir. Açıklama alanına kayıt ile ilgili bilgiyi girmeye devam edebilirsiniz. Ekranın üst kısmına Miktar ve BrFiyat  alanlarını doldurup Birim değerini seçerek Fiş Açıklaması Oluştur butonuna basarsanız bilgiler otomatik olarak Kasa Açıklama alanına gelecektir. Eğer kullanmak istediğiniz Birim tabloda tanımlı değilse Tanım kısmına kullanacağınız birimi yazıp Kaydet tuşuna bastığınız da birim tabloya eklenecektir, eğer kaydı yanlış yaptıysanız düzenleyebilir veya silebilirsiniz. Bunun için yanlış olan kaydı seçip Mouse’un sağ tuşuna tıkladığınızda Düzenle ve Sil seçeneği görünecektir. Sil i seçerek kaydı tamamen silebilirsiniz. Düzenle seçildiğinde tablodaki değer tanım alanına gelecektir. Kayıt değerini düzeltip Düzenle butonuna bastığınızda işlem tamamlanmış olacaktır. 
 
Dövizli Borç kısmına nakit tutarını yazın döviz kısmından Para Tipini seçin ve ardından Kaydet butonuna basın. Kasa Çıkışı yapılan nakitin döviz cinsi ile Cari hesaba işlemek istediğiniz para tipi farklı ise Cari satırındaki Döviz alanından istediğiniz Para Tipi ni seçin. Sistem otomatik olarak pariteden nakit değerini hesaplayacak ve cari kısmında seçtiğiniz Para Tipi değeri üzerinden Cari hesaba işleyecektir.
 
Kasa İşlemleri (Popup Menü )
Kasa kayıtlarının üstünde mause sağ tuşuna basarak açılan popup menüden;
 
Kapat 
Kapat butonuyla seçtiğiniz günkü kasa pasif kayıtlara aktarılır ve kayıt içindeki hesaplar carilere işlenir. 
Yeni Oluşturmadan Kapat
Yeni kasa oluşturmadan kasa kaydını kapatır ve cari hesap kayıtlarını işler.
Göster
Açık ve Kapalı kasalarınız arasında geçiş işleminiz buradan gerçekleştirebilir veya resimde gördüğünüz simgelerden yapabilirsiniz.
Açık Kasalara Gönder
Kapalı kasanızı açık kasalara alabilir ve üstünde işlem yapabilirsiniz.
Sil
Kasanızı Silmek İstediğinizde Sil butonuna tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz,
Kasanızın detayları Giriş ve Çıkış işlemi varsa Uyarı alırsınız ilk önce kasa giriş ve çıkışlarını silmeniz gerekir.
 
Kasa Fiş Yazdırma Ve Diğer İşlemler
Kasa Fişini yazdırmak için kaydı seçip mause'un sağ tuşuna basın. Açılan menüden Fiş İşlemleri; Fiş Yaz seçeneğini tıklayın. Açılan kayıttan Yazdır seçeneğini tıklayarak kaydınızı yazdırabilirsiniz.
Kaydı silmek için  kaydı seçip mause'un sağ tuşuna basın. Açılan menü den Sil seçeneğini seçerek işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Fiş Düzenle seçeneği ile kasa fiş tasarımını kendinize göre değiştirebilirsiniz.
 
Kasa Raporları
Kasa dökümü alabilmek için ekranın sağ üst köşesindeki Kasa Yaz butonunu kullanabilirsiniz. Varsayılan olarak kasa başlangıç ve bitiş tarihleri günün tarihi gelir, ancak siz dilediğiniz tarih aralığında kasanızı raporlayabilirsiniz. Kasa raporları herhangi bir kasa içerisinde sınırsız döviz raporlayacak şekilde tasarlanmıştır. Tek çıktı üzerinde gruplanmış olarak kasa raporunu alabilirsiniz. Kasa Rapor çıktısı aşağıdaki gibi görünecektir.
 

Paylaş / Beğen